JANGAN PUTUS ASA

4:16 pm

Assalamualaikum blogger's sekalian. Lamanya tak update blog. Blog tengah renovate, nak update pun kena tunggu mood rajin datang, baru semangat sikit nak ketuk-ketuk papan kekunci ni ha  

Tengah blogwalking, tiba-tiba ternampak entri pasal kalori. Terus rasa macam tersentap! Bukan apa, sekarang, saya tengah usaha turunkan berat badan. Lepas nikah, berat naik mendadak tau. Terlebih senang hati ka apa, entahlah 

Tiap bulan nekad nak turunkan berat, tapi selalu tak berjaya tapi hari ni dah berjaya diet! Alhamdulillah, dah seminggu. Doakan moga saya istiqamah ye   Ada juga lah kawan office kecam, tapi lantak hampa la, nak kurus bukan sebab nak cantik tau tapi nak sihat. Kesihatan tu sangat penting (dah dapat kesedaran )

Tambahan, Si Suami badan jenis tak naik, sebab tu mama desak saya untuk kecilkan badan . Tak balance katanya. Hakikatnya baju saya dari saiz S ke M je. Sepatutnya, suami yang kene besarkan badan, kan? Lagi pun kalau saya terus membesar, takut BMI problem (obesiti) sebab saya ni jenis orang yang tak berapa nak tinggi. 

Oh, saya tak diet ikut panduan diet atkins tu sebab diet yang macam tu saya rasa tak mampu. Buat masa sekarang, saya cuma tak ambil nasi dan minuman manis. Sotong, tauhu, atau senang cerita makanan yang diet atkins larang untuk step pertama, semua saya bedal. Ada yang kata, kalau tak ikut cara atkins yang betul, diet tak menjadi.

No, no, no, no! Yang tak menjadi tu kalau awak tak kawal pemakanan dan tak bersenam. Portion makanan kene jaga dan bersenam pun perlu. Jujur, cara macam ni menjadi sebab saya dah pernah buat dulu, tapi tak istiqamah ja. 


Image result for carta bmi wanita
Jadual BMI

Image result for diet atkins fasa 1
Contoh Carta Diet Atkins

Doakan saya terus istiqamah ya! 
Berkorban dan berusaha tak boleh campak tepi kalau kita nak berjaya dan capai apa yang kita nak.
Caiyokkkk! 

You Might Also Like

10 comments

  1. InshaAllah, boleh2. Kalau diet secara sihat saya sokong je. Tp, kalau diet yg menyeksa badan tu no no! Hehe

    ReplyDelete
  2. Semoga terus istiqamah kak! Teruskan usaha hehe.
    singgah sini ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah tengah sabar melawan nafsu makan, hihi :D

      Delete
  3. terbaikk! teruskan diet dengan sihat. memang betul makanan manis seeloknya stop semasa diet. jemput singgah blog saya ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dieyla , Tima kasih datang jenguk saya :)

      Delete
  4. tinggi sy bawah 150cm, jadi berat x boleh lebih dari 48kg. time study kat kolej, sy memang kuat makan. habis semua dibedal masuk perut sampai berat sy mencecah 55kg, check bmi dah cecah kategori obes. sy mula mencari punca obes sebelum diet. slh 1 adalah susu tin. lagipun dah lama sy x beli susu tepung sebab mahal. start bintik2 putih kolestrol timbul kat bawah mata, sy terus kontrol pemakanan & selalu bersenam. alhamdulillah, skrg berat dah turun ke 48kg. ada 8kg lagi nak dibuang ni 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara diet macam mana yang awak amalkan tu ? meh la share sesama. btw, awak ada follow akk dkt ig eh ? :) sbb nama sama tak sure awak ka bukan

      Delete
    2. sy ada follow akak guna ig lama. ig tu dah dihacked. ig skrg: nouradieb05. cara diet tu nnt sy buat entry ��

      Delete

Sebuah Pertemuan

Daisypath Friendship tickers

Cinta Pertama

Daisypath Anniversary tickers

Saat Lafaz Sakinah

Daisypath Anniversary tickers